2018. február 13., kedd

Horváth Csaba: In memoriam Finály Henrik


Image result for Finály Henrik
Finály, Henrik Lajos
Kép forrása/ Sursa fotografiei/ Source of the photo:
http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=28518
Finály Henrik Lajos (1825. január. 16.‒1898. február 13.): nyelvész, egyetemi tanár.
Óbudán született, Bécsben tanult, Kolozsváron működött.
1850-ben érkezett a Kincses Városba, három évvel később kezdte el tanári pályáját a helybeli piarista főgimnáziumban, ahol latin és német nyelvet, valamint mennyiségtant tanított. Ebben az időszakban csatlakozik ahhoz a bizottsághoz, mely a latin-magyar szótár elkészítésével volt megbízva.
1872-től a kolozsvári magyar királyi tudományegyetemen tanított, a történet segdétudományok és régészet tanszéken. Egy ízben rektor, két tanév erejéig pedig a Bölcsészettudományi Kar dékánja volt. Ő volt az egyetem negyedik és egyben első zsidó származású rektora.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Erdélyi Gazdasági Egylet, valamint az Erdélyi Római Katolikus Státus tagja. Az EME titkára, a hozzá tartozó Érem- és Régiségtár őre, illetve az Egylet folyóiratának, az Erdélyi Múzeumnak elindító szerkesztője.
Finály Lutheránus temetőben (Házsongárd) levő sírját a kommunizmus alatt egy idegennek adták ki. A fejkövet megmentették és a temetőrész elején helyezték el. 2017 novemberéig itt hevert. Ekkor, a Házsongárd Alapítványnak köszönhetően, restauráltatták.
A helyreállított fejkú.
Piatra funerară restaurată.


Henrik Lajos Finály (16 ianuarie 1825-13 februarie 1898): lingvist, profesor universitar.
S-a născut în orașul Óbuda (azi parte a Budapestei), a studiat la Viena, a activat în Cluj.
La 23 de ani s-a alăturat artileriei de honvezi, ajungând la gradul de prim locotenent. După înăbușirea revoluției pașoptiste, a fost recrutat (ca mulți dintre camarazii săi) în armata habsburgică.
Se stabilește în Orașul-Comoară în 1850, devenind trei ani mai târziu profesor la gimnaziul superior piarist din oraș, unde a predat latina, germana și matematica. Totodată a devenit membru al unui colectiv, care avea sarcina de a redacta primul dicționar latin-maghiar.
Din 1872 a predat la Universitatea regală maghiară din Cluj, fiind titularul catedrei de științe auxiliare ale istoriei și arheologie. A avut un mandat de rector și două mandate de decan al Facultății de Filologie. A fost al patrulea rector al instituției, precum și primul de origine evreiască.
A fost membru al Societății Muzeului Ardelean, al Societății Economice din Transilvania și al Statusului Romano-Catolic din Transilvania. În cadrul SMA, a fost secratarul general al Societății, directorul Colecției de Numismatică și Arheologie, precum și inițiatorul/redactorul periodicului Erdélyi Múzeum (Muzeul Ardelean).
Mormântul lui Finály din Cimitirul Luteran (Cimitirul Central) a fost concesionat de o altă persoană în timpul comunismului. Piata de căpătâi a fost salvată și transportată la începutul parcelei, unde s-a aflat până în noiembrie 2017, când a fost restaurată cu ajutorul Fundației Házsongárd.

2018. január 23., kedd

Horváth Csaba: A régi sajtó humora/ Umorul presei vechi/ The humor of the old press/ Der Humor der alten Presse (1)



Igazság. 30. évf., 118. sz., 1969. május. 21. 1.
Az Igazság volt a Román Kommunista Párt észak-erdélyi tartományi bizottságának magyar nyelvű napilapja.

Traducere:
Deasupra desenului: „Apropo! Ochelarii mari de soare ale hipioților sunt la modă.”
Sub desen: „Accident de circulație.” Desenat de Éva Bortnyik.
Din Igazság, an 30, nr. 118., 21 mai 1969. 1.
Igazság (Adevărul) a fost cotidianul de limbă maghiară a Comitetului Regional al Transilvaniei de Nord al Partidului Comunist Român.

Translation:
Above the drawing: “By the way, the hippie’s large sunglasses are trending.”
Under the drawing: “Road traffic collision.” Drawn by Éva Bortnyik.
From: Igazság 30, no. 118. (May 21, 1969) 1.
Igazság (Truth) was the Hungarian language daily paper of the Romanian Communist Party’s North Transylvanian Regional Commission.

Übersetzung:
Über den Zeichnung: „Ach, übrigens, die große Sonnenbrille der Hippies liegen im Trend.”
Unter den Zeichnung: „Verkehrsunfall.” Gezeichnet von Éva Bortnyik.
Von: Igazság. 30. Nr. 118. 21-sten Mai 1969. 1.
Igazság (Die Wahrheit) war die ungarische Zeitung des Regionalamts für Nord-Siebenbürgen der Rumänischen Kommunistischen Partei.